2009. június 26., péntek

Egy szőke nő..




Emelem virtuális kalapomat blogom olvasói előtt! Ezúttal egy kis gasztronómiai kalandra hívlak titeket, főleg a sörfogyasztó férfitársaimat, s persze a kedves érdeklődőket : ) A komolyabb bejegyzésem előtt, ami szintén hasonló gasztronómiai témában fog kalandozni. De előbb lássuk a mai főételt, illetve jelen esetbe főitalt.
Történt ugyan is hogy kedden bevásároltunk Bandival, s ha már így kijutottunk a Sparba, akkor gondoltam megkóstolom a polcon ékeskedő Soproni terméket.



Bezony a számomra oly kedves hazai sörgyár ismét egy új termékkel rukkolt elő, szélesítve ezzel az amúgy sem keskeny sör portfólióját. Ezzel a bővítéssel azt hiszem egyedüli a hazai sörtermelők között, mert bizony rég láttam volna új Borsodit, vagy új Arany Ászok terméket, a kisebb márkákról nem is beszélve. Talán a Dreher sörgyárak próbálkozik még valami hasonló frissitéssel : )
Gondolom a masszívabb sörfogyasztók már eltalálták hogy a mai bejegyzésem egy nőről fog szólni, azaz a Soproni Szőke ciklonról.
A sör ugyebár olyan mint a nő, le kell dönteni, szóval döntsük is le gyorsan ezt a ciklont, s kezdjük jó alaposan megvizsgálni.
Kezdjük előszőr is a névvel, mert mint tudjuk nomen est omen- azaz a név kötelez.
Igazából azt hiszem a név jól beleilleszthet a koncepcióba melyet a Fekete Démonnal indított a cég. S ezzel egyfajta krativ új nem túl vicces de legalább eredeti nevet kapott az új termék. Az eredetiséget külön kihangsúlyoznám a Soproninál, bár lassan a Panten Colour Natural termék konkurenciájaként fog megjelenni : )
A szőke szó hallatán így egy művelt magyarnak a Kelemen Anna illetve a Szőke ciklon ugrik be, de mivel Annácska szája túl nagy volt a sörösüveghez képest marad a másik alternatíva.

A név után folytassuk az elemzést a test felfedezéssel. Az új termék is megkapta a hagyományos zöld üveget, s formára hát nem sokat árul el hogy valami merőben újjal van dolgunk. Így kezdjük is el a ruha feltréképezését, a ruha ezesetben a címkét jelenti.
Szóval a címke a következőt árulja el nekünk „"így született meg a saphir komlóval főzött, 4,5%-os alkoholtartalmú Soproni Szőke Ciklon, amely a jóleső felfrissülés élményét nyújtja számodra. Különleges íze és frissítő ereje Téged is magával ragad." Ezt az ígéretes bevezetőt érdemes lehet az összetevők némileg sajátos felsorolásával folytatni; a szokásos vizet és árpamalátát kukoricagríz, komló, aromák, citromsav és szukralóz követi. „
Az összetevők olvastán azért kicsit megmosolyogtató, főleg a kukoricát találtam viccesnek. De az aromáktól és a citromsavtól felkaptam a fejemet, gondoltam hogy a pénzemért valami összelimonádisított vackot kapok : )
A címke amúgy eléggé jóra sikerült, a metállimezöld szín könnyen felismerhetővé teszi a fogyasztók számára, s élénk színe valahogy hívogatja a bátor sörfogyasztót :)

A címkét kanabiszra emlékeztető halvány zöld dzsindzsa teszi még vonzóbbá. Ez a kanabiszerű minta a nyakcimkén jobban megfigyelhető, s ha tudatosabban megnézzük rájöhetünk hogy valójában egy újraértelmezett komlóindát ábrázol.
Bár a Komló és a kender állítólag rokon nővégyek, egyaránt a kederfélék családjából a csalánvirágúak alrendjeébél származnak. Hoppá lé  lehet hogy ezért olyan finom a sör : )
A külső feltérképezése után, azt hiszem itt az ideje hogy megszabaduljunk a ruháktól, s feltérképezzük a nedveket.
Az illata kicsit hajaz a Radlerre, de nem mondanám hogy Radler koppintás. Íze nagyon érdekes, nekem nagyon tetszett. Egyrészt a kis citrom s más adalékanyagok egy érdekes ízjátékot, s különös harmóniát mutatnak. Másrészt pedig a hagyományos Soproni enyhén kesernyés ízét elnyomja, így sokkal vidámabban kortyolja az ember, aminek a hasonló alkohol tartalma miatt meg is lesz az eredménye.
Persze lehet hogy az íz kulcsa valójában a jól eltalált komlóban rejlik. S hogy mit is rejt a Saphir komló? Hát ennek mint jó témabúvár szintén utána jártam. Szóval ez a tipúsú komló a következő összetevőkből áll:

Bitter substances
alpha-acids: 2,5-4,5%
beta-acids: 4,0-7,7%
cohumulone 11,5-14,5%
colupulone 42,0-47,0

Aroma substances
total oil 1,1%
mycene 20,8%
linaloo 0,9%l
beta-caryophyllene 12,6%
aromadendrene 1,3%
humulene 35,1%
farnesene 0%
beta-selinene 4,5%
alpha-selinene 4,4%

polyphenols
total content in % as is 5,5
xanthohumol in % as is 0,5

Szóval ízre szerintem nagyon nyerő ez a sör, nagyon finom, s kellemes citrusos, gyógynövényes íze van. Ezen felül a korábban felsorolt soproni értékeket is tartja. S mellesleg mind árban, mind alkoholtartalomban hasonló az elődjével.
Az aromája isteni, kellemesen lehűtve egy meleg nyári napon, szerintem páratlan élményt tud adni.
Tehát mindenkinek tudom ajánlani a régi „új” kedvenemet. Megéri megkóstolni : )

S a bejegyzés végére jöjjön a marketing kielemzése. Bár ebben nem számítok nagy szakbarbárnak. A reklám terén a Soproni úgy érzem hozta a kötelezőt. Egyedi s fogyasztható reklámot alkotott, ami mindenképpen megmarad a nézőkben. Mellesleg koncepciózuan folytatja a nemzeti vonalat a Toldi idézéssel. Persze nem olyan kényszeresen mint az amúgy jónak tartott előző reklámban.
A marketing szakemberek tehát ismét izzadtak a Soproninál. Szerintem sikerült egy fogyasztható magyar szemmel igényes reklámot alkotniuk, persze a szöcske animálásánál látszanak némi technikai elmaradások. S kicsit azért lehetett volna ötletesebb, de hát néha az egyszerűség jobb.

Mai kulináris bejegyzésemet ezzel zárnám is. Legyetek jók, a következő bejegyzéseimig vigyázzatok magatokra, s élvezzétek az esős nyarat  A mihamarabbi viszontolvasásig sziasztok





szólj hozzá: Soproni szöke ciklon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése